Pardubické
Zelenenoviny.cz

Jídlo zeleně

Jedlý plevel na jaře: bršlice, kopřiva, pampeliška, hluchavka

11.04.2024

Jedlý plevel brzy na jařeBřezen a počátek dubna jsou na jedlý plevel bohaté. Stačí jít na procházku a pořádně se dívat, například mladá kopřiva se snaží svojí barvou splynout s okolím. Ve velkém množství ale můžeme sbírat například bršlici, ale také pampelišku nebo hluchavku. U kopřivy i hluchavky trháme jen mladé nebo vrcholové více …


Jedlý plevel koncem zimy: ptačinec, pampeliška, sedmikráska, jahodník a orsej

26.02.2024

Sedmikráska obecnáKonec zimy, předjaří a jaro je pro jedlý plevel a jeho požívání důležitá doba, protože nerychlená zelenina z domácí produkce ještě není. Sedmikráska obecná, jahodník, ptačinec a pampeliška nám v tuto dobu poskytnou neocenitelnou pomoc svými lístečky, kterými můžeme utužovat nebo vylepšovat své zdraví.  více …


Filtry do kuchyně musí odstranit škodliviny a ponechat minerály

30.01.2024

pitna-voda-filtryFiltry na vodu do kuchyně by měly odstraňovat z pitné vody škodlivé sloučeniny chloru a další možné škodliviny, jako třeba pesticidy, těžké kovy, léčiva, hormony, a další. Prospěšné minerály by měly ve vodě zachovat. Dokážou to? Ano, vhodně konstruované filtry s velkým objemem aktivního uhlí a pomalým průtokem to dokáží.

  více …


Jedlý plevel v zimě? Ptačinec!

15.01.2024

Ptačinec jedlý plevelAno, i v zimě můžeme sbírat plevel na jídlo, a sběr může být někdy i bohatší než když je třeba suché září. Chce to dobře si prohlédnout rostlinku nazývanou ptačinec žabinec a najít místo, kde se jí dobře daří.  více …


Jedlý plevel: lístky pampelišky

02.09.2023

Pampeliška listPampeliškové lístky jsou vděčným jedlým plevelem. Jsou skoro všude, kde je kousek volného místečka, každý je pozná a dobře se trhají. Patří mezi první rostliny, které můžeme sbírat ještě v předjaří a pak na jaře a po celý zbytek sezóny. více …


Jedlý plevel v létě

24.07.2023

Jedlý plevel červenecČervenec a srpen jsou na jedlý plevel chudší než předchozí měsíce, rostlinky jsou pod náporem sluníčka tužší, vyschlejší a nebo nejsou. Spíš než na šťavnaté listí vydávají nyní sílu na tvorbu květů, které ale často nejsou na konzumaci tak vhodné. I tak můžeme najít dostatek plevele do našich pokrmů. více …


Rada líného zahradníka: S plevelem nebojujte. Jezte ho

30.06.2022

KopřivaOsobně jsem velmi líný zahradník a na pletí plevele, na rozdíl od řady mých sousedů, obvykle nemám dost trpělivosti, času ani nervů. Svou lenost jsem si vždy omlouval oblíbeným citátem filosofa-zemědělce Masanobu Fukuoky (1913 – 2008), autora známé a podle některých průlomové knihy One Straw Revolution - „nezáleží na tom, co děláme, ale na tom, co neděláme.“ více …


Hrst osvědčených rad, jak mít na panelákovém balkónu jedlou zahrádku

14.04.2022

Rajčata na balkóněUž je to pár let, co se náš původně decentně okrasný balkón stal malou kuchyňskou zahrádkou. Petúnie a muškáty nahradily aromatické bylinky, rajčata, okurky, saláty, ředkvičky a další jedlé rostliny. více …


Jedlý plevel na začátku prosince

02.12.2021

Jedlý plevel prosinecDnes ráno jsem natrhala listy fialek, ptačinec žabinec, listy pampelišky, listy řebříčku a listy jitrocele kopinatého i většího. Přeberu to od uschlých přírodnin, kořínky plevele ale ponechám. Když ráno mrzne, je lepší trhat plevel až přes den, kdy mrazíky poleví a listy plevele se dostanou do lepší kondice. více …


Jedlý plevel: lístky jahodníku

17.10.2021

Jahodník obecný listy jahodníkuJahodník obecný, tedy mladé lístky jahodníku, můžeme trhat v podstatě celoročně, během podzimu a zimy stačí, kdž neleží sníh a přes den nemrzne. Pěkná místečka má pod jehličnatými stromy nebo aspoň v jejich blízkosti   více …


Co se dělá pro životní prostředí: