Pardubické
Zelenenoviny.cz

Poctivý koláč pečou manželé Sakslovi v Letohradu s láskou

20.4.2022 | Město Letohrad

Manželé Sakslovi se v době covidové rozhodli péct tradiční kynuté koláče a dělat tak radost lidem ze širokého okolí. Když zjistili, že lidé mají o jejich koláče zájem, otevřeli si pekařství v Letohradu. 


Žádné přípravky k urychlování kynutí, žádná dochucovadla ani stabilizátory. Koláče nejsou jeden jako druhý, ale každý kus je originálem. Vánočka není nafouklá do obřích rozměrů, ale nese na sobě známky kvalitní ruční práce. Adéla a Pavel Sakslovi vítají své zákazníky v Letohradu naproti vlakovému nádraží už od začátku října roku 2021. Jejich malé pekařství má příznačný název: Poctivý koláč.

 

Jaké koláče pečou?

Podle Adély peče ty nejlepší koláče její babička Liduška, u které se spoustu věcí přiučila. Koláče si upravili podle svých představ, vyladili náplně a ty měly obrovský úspěch. Začínali s několika druhy koláčů, dnes mohou zákazníkům nabídnout každý den dvanáct druhů sladkých koláčů a dva druhy slaných. Vyhlášeným se stal i jejich bezlepkový chléb. Dále pečou sladké bochánky, pletence a vánočky. Zákazníci si v pekařství mohou objednat vázané pouťové koláče, Honzovy buchty a bezlepkové vánočky. Aktuálně se zaměřují na výrobu přirozeně bezlepkového sortimentu. Do denní nabídky zařadili muffiny. 

 

Počty koláčů se stále dost mění, ale pomalu se ustáluje průměr cca 600 kusů denně. Nejoblíbenějším se stal bezesporu jahodový, ale na ten si zákazníci musí počkat, protože v zimním období se čerstvé jahody shání velmi špatně a nejsou dobré. Další oblíbenou příchutí jsou borůvky a v těsném závěsu je mák. Ale všeobecně se dá říct, že se velké oblibě těší všechny druhy.

 

Rozšíření pekařství

Péct začínali manželé nejprve sami, postupně se jim povedlo sehnat brigádnice a první zaměstnance. Zavedla se noční směna, aby při otevření v pět hodin ráno bylo všeho dost. Dnes už mají kompletní tým skvělých lidí, kteří spolu s nimi sdílí myšlenku poctivého pečení.

 

Otevírací doba a rozvoz pečiva

Pro své zákazníky jsou k dispozici už v pět hodin ráno. Vstávají tedy ve dvě hodiny ráno, aby stihli mít na pátou hodinu vše nachystané a převzali pečení po pekařkách z noční směny. Ráno připravují obložené pletýnky a pečou bezlepkové pečivo. Následuje pečení koláčů, aby jich bylo dostatek po celý den. Dříve manželé zůstávali až do zavíračky a déle, dnes už si mohou dovolit odejít dříve, díky spolehlivému personálu. 

 

Dnes nabízí pekařství také rozvozy svých koláčů a jiného zboží. Trasy rozvozů mají uvedeny na svých webových stránkách, aktuální je také jejich facebookový profil. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redakčně upraveno.

Zdroj: Letohradský zpravodaj

Foto: poctivykolac.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Více informací najdete v rubrikách:



    Reklama

    Co se dělá pro životní prostředí: